Stories

Hijrah

May 21, 2015

ipeh pp

Selepas kepergian almarhum papa yang saya ceritakan di sini, saya banyak mengalami perubahan sikap, emosi dan spiritual dalam diri saya. Kadang sedih, bahagia, tiba-tiba tertawa, menangis dan marah. Tepat 40 hari ditinggal papa, bermimpi bertemu beliau, cuma sebentar, saya lihat papa menggunakan kemeja putih, tersenyum dengan saya dan pergi. Mimpi sesaat tetapi dapat mengobati rasa rindu saya kepada almarhum. Saya ingat pesan alm kepada saya cuma satu “jangan pernah meninggalkan sholat, sholat adalah kewajiban, janji hidup kamu dengan Allah jauh sebelum Allah SWT meniupkan roh saat kamu masih dalam kandungan”. Semasa hidupnya, beliau tidak pernah berlaku/berkata kasar terhadap saya, marah atau memukul? tidak pernah. Papa adalah orang tersabar yang pernah saya temui. Tiba-tiba saya teringat dengan “kesabaran” almarhum papa.

Malam ketika saya berulang tahun ke-33 bulan Maret yang lalu, saya memutuskan untuk menggunakan Hijab. Bismillahirrahmanirrahiem, 1 April 2015 saya mengalami satu fase dalam kehidupan, hijrah. Semoga dengan Hijab, saya dapat menjadi orang yang selalu “sabar” seperti almarhum papa. Sayang, papa tidak melihat ini, tapi saya yakin papa akan tersenyum dengan Hijrahnya saya.

Doakan semoga saya tetap istiqomah. Niat saya hanya satu, untuk beribadah kepada sang Maha Pencipta, Ilahi Rabbi.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply wiwit May 21, 2015 at 5:48 pm

  Jadi inget almarhum bapak. Semoga kita termasuk anak sholehah yang do’anya tak putus mengiringi orang tua kita ya kak Ipeh.. Amin… Semoga kita sama-sama bisa terus istiqomah.

  • Reply Ipeh May 22, 2015 at 6:48 am

   amin, terima kasih kak wiwit.

 • Reply Yeye May 21, 2015 at 7:48 pm

  Amin2.. Semoga tetap istiqomah yah mbak :)

  • Reply Ipeh May 22, 2015 at 6:48 am

   amin. terima kasih ye :*

  Leave a Reply

  %d bloggers like this: